Bygget – En historisk festvåning

En kritikerrosad byggnad

Stockholms Byggnadsförenings hus har en dramatisk historia. Föreningen stiftades 1848 med ambition att främja byggnadskonstens utveckling och kunskap. Idéen om kunskapsutbyte, information, diskussion och det personliga umgänget över fackgränserna var kärnan i verksamheten. 1932 meddelade Stockholm Stad sina planer på att sälja en tomt i hörnet Mäster Samuelsgatan/Norrlandsgatan. Föreningen var snabba på att anmäla sitt intresse då behovet av en egen lokal var stor. Arkitekt Sven Markelius (född 1889) som då var föreningens ordförande vann föreningens arkitekttävling och den 1 september 1937 stod huset klart där byggnadens två översta våningsplan skulle disponeras av föreningen med kansli, klubbrum, hörsal och restaurang. Invigningen blev en pampig och stor middag för 18 kronor kuvertet inklusive snaps!

Hela byggnaden präglas av fuktionalism både interiört och exteriört. Huset fick stor uppmärksamhet och rosades av kulturkri­tikerna och bedömdes vara ett bra exempel på den tidens arkitektur. Planlösning var mycket elegant och alla detaljer var noggrant utformade där stor omsorg lades på materialval. Markelius lyckades skapa en intim miljö med hemkänsla som tilltalade medlemmarna och restaurangen blev en välbesökt mötesplats för föreningens medlemmar ända fram till 1975 då verksamhet gick allt sämre och föreningen beslutade sig för att restaurangen skulle hyras ut.

De nya restauratörerna förvandlade dock föreningens lokaler till nattklubb med baldakin, dansgolv, lila inredning och svart plast för fönstren och bytte namn från Bygget till Fontainbleau. Kontraktet var inte förmånligt för föreningen och ett stort missnöje spreds och medlemsantalet började sjunka. Föreningen beslutade sig slutligen för att återställa lokalerna till dess ursprung och i april 1982 var lokalerna återställda lagom till föreningens vårfest.

Efter bombdadet1982-12-31

Mordbrand augusti 1982

Bara några månader efter återställandet av nattklubben, den 11 augusti, anlade en av nattklubbens anställda en brand. Hörsalen totalförstördes och stora delar av matsalen förstördes. Krögaren hade dessutom kidnappats och en högre summa pengar hade stulits från kassaskåpet. Renoveringen av skadorna efter branden kunde genomföras på bara några månader och slutligen kunde medlemmarna samlas i nyrenoverade lokaler i december 1982.

Efter bombdadet1982-12-31

Bombattentat nyårsafton 1982

Men så bara ett par veckor senare kom nästa dråpslag. Nyårsaftons morgon 1982 detonerade en bomb, som hade placerats vid ingången till Byggnadsföre­ningens lokaler. Skadorna blev mycket omfattande. De, efter mord­branden, nyrenoverade delarna var helt borta. Resten av huset skadades svårt och fönster i omkringliggande byggna­der förstördes, men som tur var kom ingen person till skada. Föreningen beslutade att återställa huset till ursprungligt skick och byggnaden nyinvigdes i Sven Markelius anda i maj 1984.

Festlokal mitt i Stockholm City

På Bygget Fest och Konferens har det sedan 30-talet anordnats fester och middagar. Allt från jubileumsfester, olika temafester, bröllopsfester, filmpremiärer, modeshower och representationsmiddagar. Den unika lokalen är en smakfullt inredd etagevåning i originaldesign från 30- och 40-talet med Stockholm citys absolut bästa läge. Matsalen på nedervåningen är perfekt för middagar, fester och event i alla former med stora fönster ut mot folklivet i centrala Stockholm. En trappa upp ligger Markeliussalen som kan delas av eller användas i sin helhet med stor scen och möjlighet till dansgolv. Lokalen angränsar till loungeytan Stora Klubben med bar för mingel och fördrink eller kaffe och avec. Vi tillhandahåller alltid en helhetslösning med vällagad mat som tillagas på plats, goda drycker samt professionell och familjär service. Allt ni behöver göra är att njuta av kvällen!