En kritikerrosad byggnad
Stockholms Byggnadsförenings hus har en dramatisk historia. Föreningen stiftades 1848 med ambition att främja byggnadskonstens utveckling och kunskap. Idéen om kunskapsutbyte, information, diskussion och det personliga umgänget över fackgränserna var kärnan i verksamheten. 1932 meddelade Stockholm Stad sina planer på att sälja en tomt i hörnet Mäster Samuelsgatan/Norrlandsgatan. Föreningen var snabba på att anmäla sitt intresse då behovet av en egen lokal var stor. Arkitekt Sven Markelius (född 1889) som då var föreningens ordförande vann föreningens arkitekttävling och den 1 september 1937 stod huset klart där byggnadens två översta våningsplan skulle disponeras av föreningen med kansli, klubbrum, hörsal och restaurang. Invigningen blev en pampig och stor middag för 18 kronor kuvertet inklusive snaps!
Hela byggnaden präglas av fuktionalism både interiört och exteriört. Huset fick stor uppmärksamhet och rosades av kulturkritikerna och bedömdes vara ett bra exempel på den tidens arkitektur. Planlösning var mycket elegant och alla detaljer var noggrant utformade där stor omsorg lades på materialval. Markelius lyckades skapa en intim miljö med hemkänsla som tilltalade medlemmarna och restaurangen blev en välbesökt mötesplats för föreningens medlemmar ända fram till 1975 då verksamhet gick allt sämre och föreningen beslutade sig för att restaurangen skulle hyras ut.
De nya restauratörerna förvandlade dock föreningens lokaler till nattklubb med baldakin, dansgolv, lila inredning och svart plast för fönstren och bytte namn från Bygget till Fontainbleau. Kontraktet var inte förmånligt för föreningen och ett stort missnöje spreds och medlemsantalet började sjunka. Föreningen beslutade sig slutligen för att återställa lokalerna till dess ursprung och i april 1982 var lokalerna återställda lagom till föreningens vårfest.
Mordbrand augusti 1982
Bara några månader efter återställandet av nattklubben, den 11 augusti, anlade en av nattklubbens anställda en brand. Hörsalen totalförstördes och stora delar av matsalen förstördes. Krögaren hade dessutom kidnappats och en högre summa pengar hade stulits från kassaskåpet. Renoveringen av skadorna efter branden kunde genomföras på bara några månader och slutligen kunde medlemmarna samlas i nyrenoverade lokaler i december 1982.
Bombattentat nyårsafton 1982
Men så bara ett par veckor senare kom nästa dråpslag. Nyårsaftons morgon 1982 detonerade en bomb, som hade placerats vid ingången till Byggnadsföreningens lokaler. Skadorna blev mycket omfattande. De, efter mordbranden, nyrenoverade delarna var helt borta. Resten av huset skadades svårt och fönster i omkringliggande byggnader förstördes, men som tur var kom ingen person till skada. Föreningen beslutade att återställa huset till ursprungligt skick och byggnaden nyinvigdes i Sven Markelius anda i maj 1984.